Στήριξη από τον Περιφερειάρχη ζητούν οι Επαγγελματίες Εστίασης Λιβαδειάς

Το Σωµατείο Επαγγελµατιών Εστίασης Επαρχίας Λιβαδειάς µε την επωνυµία «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΣΗ», την Τρίτη 1 Δεκεµβρίου 2020 απέστειλε στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, επιστολή σχετικά µε τη δηµιουργία νέου προγράµµατος ενίσχυσης των επαγγελµατιών του Κλάδου Εστίασης, στα πρότυπα του προγράµµατος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδηµία Covid-19 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

 Το περιεχόµενο της επιστολής έχει ως εξής: « Ο Κλάδος της Εστίασης και Συναφών Επαγγελµάτων είναι αυτός ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον επαγγελµατικό κλάδο από την πανδηµία. Η επιβολή και δεύτερου lockdown επιβάρυνε έτι περαιτέρω την ήδη δυσχερή θέση των επιχειρήσεων του Κλάδου Εστίασης.

 Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έρχεται πλέον αντιµέτωπη όχι µε το προσωρινό λουκέτο που της επέβαλε η Κυβέρνηση, αλλά µε το οριστικό λουκέτο, που της επιβάλλει η συσσώρευση των οφειλών προς το Δηµόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταµεία, αλλά και προς ιδιώτες (λ.χ. προµηθευτές, εκµισθωτές ακινήτων κλπ). Πριν δύο µήνες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε το πρόγραµµα “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδηµία Covid-19 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”, συνολικού προϋπολογισµού 25.000.000 ευρώ. 

Η χρηµατοδότηση θα κάλυπτε Κεφάλαιο Κίνησης ίσο µε το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 µε ελάχιστο ποσό επιχορήγησης ήταν αυτό των 4.000,00 € και µέγιστο αυτό των 40.000,00 €. 

Δυστυχώς από το εν λόγω πρόγραµµα εξαιρούνταν επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών µετά την 1.1.2019. 

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΣΗ» 

 Σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσίευσε η ίδια η “Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”, 1.118 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο ως άνω πρόγραµµα.

 Όπως γίνεται αντιληπτό εκτός επιλογής έµεινε η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης, αφού ο αριθµός των 1.118 επιχειρήσεων, που επιλέχθηκαν, φαντάζει εξαιρετικά µικρός σε σχέση µε το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 Η Δαµόκλειος σπάθη της έλλειψης ρευστότητας και των µηνιαίων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων Εστίασης, καθιστά αναγκαία την υλοποίηση ενός νέου προγράµµατος από πλευράς Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, µε τη µορφή της µη επιστρεπτέας επιχορήγησης, µε χρήµατα από το Ταµείο Ανάκαµψης, στα πρότυπα του προγράµµατος “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδηµία Covid-19 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”.

 Ένα πρόγραµµα αποκλειστικά και µόνο για τον Κλάδο της Εστίασης, το οποίο όµως θα είναι πολύ πιο ευέλικτο -ως προς την επιλεξιµότητα- από το προηγούµενο.

 Ένα πρόγραµµα που θα δίνει εφάπαξ ενίσχυση σε όλες τις νέες επιχειρήσεις που άρχισαν τη δραστηριότητά τους από την 1.1.2019 µέχρι και σήµερα. 

Αλλά κυρίως ένα πρόγραµµα στο οποίο θα δύναται να ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης. 

Θεωρούµε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός µας στη δύσκολη αυτή εποχή και θα υλοποιήσει το δίκαιο, εύλογο, αλλά κυρίως αναγκαίο για την επιβίωσή µας, αίτηµα του Σωµατείου µας».

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΥΝΗΣ

Σχετικά